lørdag den 31. oktober 2015

Du mister ikke kontrollen, fordi du har en positiv tilgang til opdragelse

At være positiv er ikke lig med kontroltab

Når man skal lære sin hund, hvad den må og ikke må i hjemmet og i forhold til andre regler i livet, behøver man ikke at være hverken skrap, voldelig eller truende. Positive metoder betyder ikke, at du mister kontrollen, og at din hund "tager magten" i hjemmet. 

Desværre er der mange, som er bange for, at de ved at være venlige og kærlige i opdragelsen, får en hund som ikke er til at styre. De tror, at når hunden får godbidder, vil den blive udspekuleret og forsøge at tage magten, og at godbidsbaseret træning er ensbetydende med, at man ikke skal sætte grænser for hunden. 

Intet kan være mere forkert! Selvfølgelig skal du have husregler. Regler er gode, når der er en mening med dem, og ingen trives i total anarki. 

På mine hvalpehold anbefaler jeg altid de nye hundeejere følgende:

1) Bliv ENIG om, hvilke regler der gælder for hunden: må den være i møblerne? Må den sove i     sengen? Må den tigge ved bordet? Må den hoppe op? Hvad gør, at du bliver glad for din hund, osv.

2) Læg kræfter i træningen, mens hunden er hvalp. Husk at træningen skal hjælpe hvalpen til at forstå, hvad den kan gøre for at blive en succes hos dig - og at det ikke er de næste 16 år, du skal "kæmpe" med den!

3) Tjek din mavefornemmelse: hvad kan du glæde dig over hver dag de næste 16 år? og hvad vil du i den grad blive irriteret over de næste 16 år? Hold fast i den mavefornemmelse - vær konsekvent (og nej konsekvent er IKKE lig med at være hård)

4) Sæt hunden op til ikke at lave fejl - husk at et nej kun viser vovsen, hvad du ikke vil have, men ikke siger noget om, hvad den skal gøre for at blive en succes! Og ALLE elsker at føle sig som en succes, og at føle at de kan magte opgaven, der er blevet stillet.... 

5) Det, du roser og belønner, er dét du vil få mere af. Eller sagt på en anden måde: hvis du roser din hund og giver den en godbid, når den er dygtig og gør, som du havde håbet på, vil den oftere og oftere tilbyde præcis dén adfærd. Det kan godt være, at det tager lidt længere tid end at knipse med fingrene at få en stabil ønsket adfærd, men sådan er det også med babyer/børn. Man skal gentage og gentage... og gentage, men SÅ pludselig en dag er det blevet en fast, god vane.Ingen kommentarer:

Send en kommentar