mandag den 11. juli 2016

Kantarel-søg med din bedste ven!

Har du også en drøm om at lære din hund kantarel-søg, så du får ekstra bonus i form af en kurvfuld dejlige kantareller (udover frisk luft, motion og en velstimuleret hund), når I er på skovtur? Så tjek denne beskrivelse, som mine søde kursister Birgit og Anne-Kirstine har lavet af deres arbejde med at lære Karla at søge efter duften af kantareller (specialsøg/færtdiskriminering), og som jeg har fået lov at bringe i mit nyhedsbrev.

Efter Birgit har sendt nedenstående tekst til mig, har de faktisk opnået at få enkelte markeringer på synlige kantarelle i skoven! Så hvad venter vi på.... 

Læs med nedenfor om hvordan du kommer igang med specialsøg (du kan sagtens vælge en anden fært, din hund skal arbejde med. Fremgangsmåden er den samme!)

DER ER MANGE MÅDER AT LÆRE SIN HUND AT FINDE KANTARELLER PÅ.
VI HAR VALGT FØLGENDE OG HÅBER, AT DET GIVER SUCCES!

Begynd med at tage din hund med ud, hvor I plejer at finde kantareller, således at du er sikker på, at du kan finde nogle ”træningskantareller” (Du kan naturligvis også starte med købe-kantareller, skriver editoren :). Gør det til en fest, når du finder en kantarel, således at din hund syntes, at det er fedt. Viser din hund interesse for kantarellen, så klik og/eller ros og beløn den med noget rigtig godt. Pluk ”træningskantarellerne” med fx en høm-hømpose (vendt med indersiden ud for at undgå fært). Du kan også bruge handsker eller en pincet, bare således at du undgår menneskefært. Disse kantareller ”skal hele tiden behandles, således at de ikke bliver inficeret med din fært, fx ved at have dem i en plast-beholder, hvor du ikke har rørt indersiden.  1. Hjemme starter du med at give din hund et tørklæde eller andet på, som den fremover skal forbinde med kantarelsøg. Du kan også sætte svampekurven frem.
  2. Nu lægger du en af kantarellerne med en tang foran din hund. Når hunden viser interesse for kantarellen, skal du klikke og belønne med super guf. Når hunden begynder at markere på svampen fortsætter du med at klikke og belønne og nu kan du med en tang flytte kantarellen til andre steder og evt. tilføje et par stykker mere. Du kan gemme kantarellerne mere og mere – men lad din hund se, hvor du gemmer dem.
    Senere kan du kaste kantarellen eller kantarellerne ud med en tang, således at hunden ikke følger dit spor (fært) hen til svampen og lidt senere får hunden ikke lov til at se, hvor du gemmer kantarellen eller kantarellerne.
  3. Sæt din hund af, inden du gemmer kantarellerne. Her kan du godt begynde at sætte kommando på: med fejende hånd ud mod kantarellen siger du ’find kantarel’ og lader hunden søge.


Her er en lille video af det videre forløb (klik på linket).

HUSK små korte seancer med pauser og lad din hund arbejde selv. Det kan godt være, at den kigger op og beder om din hjælp – finder på at loppe sig eller andet, medens den tænker. Giv den en chance for at komme på banen igen, førend du evt. rykker et trin eller to tilbage.

Her er vi nu – vi vil evt. senere overveje duftdifferentiering med kantarellen for at være sikker på, at Karla er på duften af kantarellen og ikke kun synet, da kantarellerne jo ikke altid er så synlige i naturen.
Så håber vi, at vi kan finde steder, hvor der er mange kantareller, således at vi kan fortsætte træningen i det rette element med succes. Lige nu står Karla i skoven midt i mange kantareller, uden at markere på nogen måde, så det er en lang rejse. Og så er der selvfølgelig 100 overvejelser om, hvordan det indlærte holdes ved lige, når vi ikke er i ”kantarelland” – eller det ikke er sæson!

ET EKSTRA TIP:
Hvis du ikke har adgang til kantareller kan du gøre det samme med kogler, som du også samler ind med tang, således der ikke er menneskefært på. Du drypper koglerne med lidt trøffelolie (kan bl.a. købes i Brugsen). Så kan du lære din hund at finde ”trøfler” både ude og inde hele året rundt – og din hund kan til og med komme og aflevere koglen til dig.

28. juni 2016/Anne-Kirstine Michaelsen og Birgit Møller Jensen

Hvis du også har et godt tip eller en god ide til hunderelaterede emner, som du vil dele med mig og dem, der abonnere på dette nyhedsbrev, så send mig gerne en mail på kontakt@harmoniskhundecenter.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar