tirsdag den 11. juni 2013

BAT - En nyere træningsform

BAT hvad er det?


Flere af vores dejlige kursister er nysgerrig på, hvad BAT går ud på... Så her kommer et lille indlæg om BAT.
BAT står for Bahavior Adjustment Training, som kan oversættes til Adfærds Regulerende Træning.

Først lidt om hvordan jeg stiftede bekendtskab med BAT
Jeg hørte første gang om BAT i et hundemagasin (Canis) for mere end et år siden. Artiklen var meget interessant, så jeg bestilte med det samme e-bogen om BAT. Straks bogen var downloaded, kastede jeg mig over den. Jeg blev ikke skuffet!!!
Heidi Boel, CBATI

Min gode veninde og kollega inviterede Grisha Stewart til at afholde et weekendseminar i Dk, et seminar kun for hundekyndige. Grisha havde ikke tid før juni i år, dvs. vi skulle vente et helt år! Men det var ventetiden værd :-)

"Mit" BAT instruktørhold i Portugal
I mellemtiden ser jeg, at Grisha begynder at tilbyde et særligt intensivt 5-dags instruktør kursus i BAT. I februar rejser jeg derfor til Portugal, for at deltage på netop dette instruktørkursus. 
Det var 5 fantastiske og lærerige dage, med bl.a. teori, fakedog tests og en masse hands-on-træning af klienter og deres hunde. Kurset blev afsluttet med en skriftlig eksamen. Ønskede man herefter at blive certificeret BAT instruktør (CBATI), krævede det en video study case og minimum 200 timers erfaring med positiv træning og adfærdsrådgivning.
Jeg bestod hele molevitten i 18. maj 2013 og blev dermed den første CBATI i Danmark.


Nu til sagen - dog i korte træk
BAT er en træningsform, der kan rehabilitere hunde med reaktive problemer, uanset om det reaktive problem skyldes angst, frustration eller aggression.


Giv hunden et valg
BAT handler om at give hunden et valg. Jo mere en adfærd er hundens eget valg, desto mere lærer den. Vi sætter hunden op til at vælge en ny acceptable adfærd. Den acceptable adfærd er, at hunden viser et dæmpende signal istedet for den reaktive adfærd. Da den nye adfærd (et dæmpende signal) ligger helt naturligt til hunden, er sandsynligheden for, at den vil gentage den nye adfærd større, end hvis vi valgt en adfærd for hunden som f.eks. sit eller twiste, som ikke ligger som naturlig adfærd i hunden i den situation.
En anden fordel med dæmpende signaler er, at det beroliger din hund, og hvis triggeren er en anden hund, beroliger det også den. Hunden lærer, den har kontrol over situationen, hvilket på sigt nedsætter dens reaktiongrænse og kan i nogle tilfælde med tiden helt fjerne hundens uønskede reaktion.

Sæt hunden op til succes - Afstand er nøglen
For at hunden skal kunne ændre sin gamle reaktion til en ny (dæmpende signal), handler det i den grad om at holde din hund under dens reaktionsgrænse og det gør du ved at holde afstand, til det der trigger den. Det vil sige, at du hele tiden sørger for, at afstanden mellem din hund og det der trigger den, altid er så stor, at din hund ikke reagerer. Det er dit ansvar, at din hund ikke bliver sat i en situation, hvor den føler, at den er nød til at reagere. Det kan betyde, at du i en periode måske ikke kan lufte din hund, der hvor du plejer.

Belønningen
Når din hund reagerer på en trigger, f.eks. en anden hund, er det oftest fordi, din hund ønsker afstand til triggeren. Din hund oplever at dens reaktion, får triggeren til at forsvinde, da denne oftest forsvinder ud af syne, eller du og din hund går væk.  Det vil sige, at belønningen for din hunds reaktion er afstand, til det der får den til at reagere.
Altså er afstand en funktionel belønning for din hund og det skal vi bruge i træningen. 
Man kan desuden vælge at bruge en bonus belønning i form af mad eller legtøj. Hvis man vælger at give en bonus belønning, er det meget vigtigt, at hunden først får godbidden eller legetøjet efter den funktionelle belønning (afstand).

Træningen 
Træningen kan vi lave f.eks. via set-ups, men selvfølgelig også på vores gå ture.
Der er fem trin i et set-up:

1) Hunden ser triggeren og I stopper op (en trigger er det, der udløser den uønskede adfærd, f.eks. en anden hund eller et menneske)

2) Vent på et dæmpende signal fra din hund (f.eks. din hund drejer hovedet, snuser i jorden, ryster sig osv.)

3) Du marker det dæmpende signal (du kan vælge et ord, du reserverer til denne træning)

4) Går/løber 5-7 meter væk fra triggeren (funktionelle belønning)

5) Evt. kan du herefter belønne med godbid eller legetøj (bonus belønning)

Specielt for frustrerede hunde
Den funktionelle belønning for frustrerede hunde, kan være at mindske afstanden til det der får din hund til at reagere. Så istedet for at gå 5-7 m. væk, kan man mindske afstanden med et skridt. Hvis hunden bliver frustreret af at komme tættere på, er afstand den funktionelle belønning for din hund.

Er uheldet ude...
Hvis din hund alligevel kommer for tæt på dens trigger, er det med at få hunden ud af situationen hurtigst muligt. Hvis du kan hælde godbidder i din hund, mens triggeren passere, kunne det en mulighed for at undgå en reaktion - din hund lærer ikke noget i den situation, men du kan undgå en reaktion. En anden mulighed er at indlære en u-vending, først udenfor kontekst så øvelsen sidder på rygraden af hunden, inden du bruger øvelsen i en krisesituation.

 Frem for alt handler det om at lære hunden en ny adfærd uden frygt, tvang og smerte.


Her kan du se/høre Grisha Stewart fortælle hovedtrækkene i BAT:Ingen kommentarer:

Send en kommentar