mandag den 16. februar 2015

A for (mental) aktivering

A for Aktivering 

Aktivering af hunden er vigtig. Man hører det hele tiden, men hvad går det ud på?? Hvordan kommer man i gang? Og hvorfor? Hvor ofte/meget?

Aktivering er en del af det at have en velstimuleret hund. Ja i virkeligheden er det præcis, hvad det går ud på. Du kender det selv: Hvis du BÅDE er blevet udfordret mentalt (en svær sudoku-opgave, kryds-og-tværs eller et matematisk problem) OG fysisk, fordi du var nødt til at gå en god lang tur og overveje løsningen af din udfordring, så er du godt tilpas både i kroppen og i hovedet. 

Vores hunde har det på samme måde. De vil gerne bruge sig selv - hele "sig selv", altså både hovedet og kroppen. 

De fleste ved godt, at det kræver noget fysisk aktivering at være hundeejer. Ja, det er jo en af sidegevinsterne ved at være hundeejer. Vi får også motion! Men mange står af på den mentale del. Måske fordi ejeren ikke ved, hvordan man kommer i gang, tænker at det er et mas og bøvlet, eller simpelhent ikke ved, at det gavner hunden.

Lad mig slå fast: AL træning er mental aktivering af din hund! Så det er bare at fatte klikkeren og komme igang! 

Ud over den almindelige træning, så kan det være sjovt og lærerigt for hunden at få lov at løse små problemer. Det er vigtigt, at du tilpasser sværhedsgraden til din hunds erfaring og alder. Hvalpe kan ikke holde fokus længe ad gangen, og de har jo en begrænset erfaring, så her skal du gøre opgaven let. Ved at gøre det let for hunden i starten, sætter du din hund op til succes - og når den føler sig som en succes, bliver den bare gladere, dygtigere og kan magte flere og flere udfordringer.

Her er nogle forslag til, hvordan du kan komme igang:

1) Brug hundens daglige foderration til søgeopgaver. I stedet for at fodre i en skål, så lad hunden bruge sin næse. Næsearbejde er god mental stimulering, og alle hunden - også de racer, der ikke er de fødte sporhunde - har glæde af at bruge næsen. Kast en håndfuld af hundens foder på græsset/gulvet og lad den arbejde for at finde sin mad. Når den bliver meget dygtigt, kan du kaste foderet i højt græs eller en bunke visne blade.

2) Rengør en plastflaske eller mælkekarton - stik hul hele vejen igennem og sæt flasken/kartonen på en pind, så den kan roterere om sig selv. Fyld nu foder eller guffer i og sæt dig på gulvet med hunden. Lad hunden snuse til flasken - og vælt en godbid ud til den i starten, så den forstår, at der er noget lækkert her. Lad gradvis hunden blive mere og mere selvstændig i øvelsen, så den med poten/snuden vipper til flasken for at vippe guffer ud. Find en lang pind og sæt en hel række kartoner/flaske på pinden, så der er en "symfoni" af opgaver - måske med forskellige guffer/foder i hver flaske!

3) Fodere/guffer kan puttes i en tom plastflaske - giv hunden flasken og lad den tumle rundt med den for at få foderet ud. (Alternativ til alm. foderbolde)

Der findes også en lang række ting i din køkkenskuffe du kan bruge:

4) Plastkopper/melaminkopper: gem guffer under kopperne og lad hunden vælte dem for at komme frem til guffen. 

5) Små bøtter med låg på. Læg godbidden i bøtten og sæt låget "skråt" på, så den nemt kan vippe låget af. Gradvis sætter du låget fast i en ende og lader hunden arbejde for at få låget af. Efterhånden kan du sætte låget helt på, og lade hunden bruge tænder/poter for at få den åbnet. 

Hvor ofte skal hunden mentalaktiveres ? Jeg gør det nogle gange om ugen. Jeg er sikker på, at mine hunde gladeligt ville gøre det hver dag! Jeg træner i korte pas (5-25 min), og jeg forsøger at gøre opgaverne sværere efterhånden, som mine hunde kan klare opgaven i søvne. Når det kan det, er det ikke længere den samme mentale udfordring. Det ville være som at bede dig løse den samme kryds-og-tværs hver dag! Brug din kreativitet og gør den sædvanlige opgave lidt sværere efterhånden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar