mandag den 17. november 2014

Den generelt usikre hund


Jeg møder ofte hunde, der af en eller anden grund er usikker. Den kan være det, man kalder "generelt usikker" eller usikker i en helt specifik situation (fx omkring børn, gæster, skateboards, ting på gåturen, nytårsfyrværkeri osv.). 

Hunden, der er generelt usikker

Ofte er der et element af genetik i spil, når din hund er usikker på livet. Det kan naturligvis også skyldes manglende socialisering. Når man står med en usikker hund, der har det svært i helt almindelige dagligdags situationer, kan det synes op ad bakke at ændre på adfærden. 

Det er klart, at man ikke kan ændre på hundens genetiske bagage, men man kan gøre meget for at gøre en usikker hunden mere kompetent i forhold til at håndtere livet i dagligdagen. 

Ofte tror ejeren, at det hjælper hunden at overbevise den om, at situationen ikke er farlig ved at presse hunden til at forholde sig til det, den er tøvende overfor. Ejeren kan trække hunden hen til de gen-stande, den er bange for, eller tvinge den til at hilse på fremmede for at lære den, at det jo ikke var verdens undergang at blive klappet på. 

Desværre er de sjældent en (varig) løsning på hundens problem. Ja, det kan faktisk være med til at forværre problemet.

Der er min erfaring, at den usikre hund ikke kan overbevises om, at den tager fejl, ved at blive presset. Tværtimod. Hunden lærer kun, at den ingen indflydelse har på sin egen situation, og der sker det, at den lukker ned, når den bliver presset til at forholde sig til det "farlige". Sker det gentagne gange, kan hunden bliver passiv og apatisk... ja den giver faktisk lidt op. Og det er frygtelig synd. Både for hunden og dens ejer.

Mennesker, som er bange for slanger bliver heller ikke kurreret, hvis jeg propper dem ind i et aflukke fyldt med slanger. De vil helt sikker bare stå helt stille og trække vejret og håbe, at de overlever! Sådan er det også med hunde. 

Frivillighed er nøglen

Faktisk er noget af det, der kan give en usikker hunde bedre kompetencer i situationen at få en fornemmelse af kontrol over situationen. Det betyder ikke, at din hund får kontrol over DIT liv, men reelt bare en fornemmelse af at have et frit valg i en given situation, der skræmmer hunden. 

Når man (gælder både hunde og mennesker) føler, at man kan styre situationen, bliver den mindre skræmmende. Så hjælp din hund - lad den bruge tid på at overvinde situationen i sit eget tempo, tving den ikke til at gå nærmere eller bliver klappet på. 

Står du med et massivt problem, så søg hjælp hos en veluddannet adfærdsrådgiver! Der ER hjælp at hente... 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar