mandag den 28. maj 2012

Kastration af hanhund eller ej?

Overvejer du kastration af din hanhund? Så læs lige her... inden du foretager det indgreb, der ikke kan laves om igen:

Kastration af hanhund eller ej?
Mange mennesker tror fejlagtigt, at kastration løser alle problemer, de har med deres hanhund. Det er slet ikke så sikkert, at du opnår den effekt af en kastration, som du havde håbet. Derfor er det en god ide at gøre sig ekstra overvejelser, før indgrebet foretages. Det kan som bekendt ikke gøres om! Desværre er der mange dyrlæger, som ikke er up-to-date med den seneste viden. Og faktisk er "adfærd" ikke et obligatorisk fag på dyrlægestudiet.
Har du overvejelser og spørgsmål omkring adfærdsdelen i forbindelse med kastration, kan det derfor være en god investering at søge råd hos en adfærdsbehandler.
I dag ved vi, at der kan opstå nye problemer, når hanhunden kastreres. For eksempel:
·        Overvægt, som er skadelig - især for led og knogler
·        Pelsen bliver "grim" og kedelig
·        Hanhunden kan blive usikker, og det KAN føre til aggression
·        Hanhunden opfattes af andre hunde som intetkøn, og der kan derfor opstå forvirring og problemer som aggression mod din kastrerede hanhund
·        Andre hunde humper/parrer den kastrerede hund, der kun kan forsvare sig med aggressive metoder
Tænk før du kastrerer!
Et alternativ middel kunne være Suprelorin. Suprelorin nedsætter produktionen af det mandlige kønshormon testosteron i op til 6 måneder, og indsættes af den dyrlæge som en lille "stav" i nakken på hunden.
På den måde har du mulighed for at se, om du får den ønskede effekt af kastration. Og.. der er "fortrydelsesret", idet effekten af Suprelorin aftager efter ca. 6 måneder.
Vi anbefaler generelt ikke kastration af unghunde - dvs. før den mentale modning, som varierer alt efter race, men som typisk finder sted i 2-3 årsalderen. Det er HELT NATURLIGT at unge hanhunde puster sig op. Tænk bare på unge mænd i teenagealderen.      
Hvis årsagen til dit ønske om kastration er USIKKERHED hos din hanhund, vil vi direkte forsøge at tale dig fra en kastration. En usikker hanhund, der bliver kastreret, vil med høj sandsynlighed blive endnu mere usikker. En del af "selvtilliden" findes i det mandlige kønshormon, testosteron. Med kastration fjerner du produktionen af hormonet, og det vil betyde, at en usikker hund bliver endnu mere usikker, fordi testosteron påvirker hundens oplevelse af at være HANKØN (ofte mere drive og pågåenhed).
Når vi oplever aggression hos hunde, ser vi meget tit, at den underliggende årsag faktisk er usikkerhed. Derfor.. tøv med at tage beslutningen om kastration og kontakt din adfærds­rådgiver for en snak om, hvad årsagen til DIN hunds problemer kan være, og om det er en god løsning for JER at få hunden kastreret.

1 kommentar:

  1. Det var da pragtfuldt med en blog fra jer... Jubiii.
    Kom med noget nyt girls.
    Er spændt på jeres vidensbank, der må være meget i jeres to labre hjerner.

    Kram fra jeres fans
    Fjolle & Blop
    Og deres hundemor
    Www.ibbyheart.com

    SvarSlet